Nog maar 80 elektrische oplaadpunten in België
Sinds 1 september staat er een elektrische laadpaal voor wagens en fietsen aan de doe-het-zelfzaak ‘Zelfbouwmarkt’ in Ninove. Een niet zo ongewone locatie: elektrische laadpalen zijn in ons land voorlopig vooral een verhaal van bedrijven.
‘Zelfbouwmarkt is al geruime tijd bezig met duurzaam ondernemen’, vertelt zaakvoerder Desmet. ’Er wordt een zonne-energiesysteem gebruikt op het dak van de toekomstige winkel en er werden zonnepanelen geplaatst op het dak van het afhaalmagazijn. Zelfbouwmarkt wil de groene energie nu ook ter beschikking stellen als groene brandstof voor elektrische auto’s, scooters en fietsers.’
Infrastructuur waar men terecht kan om een elektrische auto of fiets op te laden, is in België nog zeer schaars. De overheden nemen een te afwachtende houding aan. Het initiatief voor het installeren van elektrische laadpunten ligt grotendeels bij privé-ondernemingen.
Volgens Leo Van Geyt van ThePluginCompany, een kmo voor duurzame en gebruiksvriendelijke oplossingen voor het opladen van en rijden met elektrische voertuigen, staan er in België momenteel zo’n 80 elektrische laadpalen. ThePluginCompany heeft er daarvan ongeveer 70 geplaatst. De palen staan op de parkings of in de nabije omgeving van bedrijven als McDonald’s, Interparking, Eandis, Belgacom, LeasePlan en Q8. Steden en gemeenten zijn veel aarzelender.
De achterstand op de buurlanden is groot. ThePluginCompany heeft een contract voor de levering van 1.300 oplaadpunten in Groot-Brittannië. Nederland wil tegen 2011 10.000 laadpunten geïnstalleerd hebben. In Frankrijk besliste de overheid om 100.000 elektrische voertuigen te kopen, gekoppeld aan de infrastructuur om die voertuigen op te laden.
Op 14 september 2010 organiseert Bond Beter Leefmilieu de conferentie ‘Elektrische mobiliteit 2020′.