Gyproc krijgt Cradle to Cradle-label
Gipsplaatfabrikant Gyproc heeft als eerste Belgische bouwbedrijf het Cradle to Cradle-label in de wacht gesleept.
In oktober 2009 engageerde het bedrijf Gyproc uit Kallo (bij Antwerpen) zich om de gipskringloop te sluiten. Door van gipsafval weer een grondstof te maken, wordt het product op materiaalniveau volledig recycleerbaar. Gesloopte platen en ander zuiver gipsafval worden dus verwerkt tot nieuwe platen. Ruim een jaar later, en na tal van grondige doorlichtingen door een extern controlebedrijf, krijgt de meest verkochte Gyprocplaat het Cradle to Cradle-label. De erkenning geldt met andere woorden voor een van de ‘omzetmakers’ van Gyproc.
De Amerikaanse architect William Mc Donough en de Duitse chemicus Michael Braungart lanceerden het Cradle to Cradle-principe in 2002. Onder het motto ‘reduce, re-use and recycle’ moeten alle gebruikte materialen na hun leven in het ene product kunnen ingezet worden voor een ander, zonder kwaliteitsverlies en zonder afval. Op deze manier wordt de kringloop op materiaalniveau gesloten.
Cradle to Cradle is nog niet eco- of CO2-neutraal. Er is bijvoorbeeld energie nodig om het te recycleren materiaal te verzamelen, te sorteren en te herwerken. Maar voor veel producten betekent het wel een grote milieuwinst.